Hämeen ELY-keskus on avannut toisen valtakunnallisen kehittämishankehaun teemasta Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta. Haku on auki 20.12.2024-28.2.2025.
Valtakunnallinen haku toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman Euroopan sosiaalirahaston erityistavoitetta 4.3 Yhdenvertaiseen osallisuuteen. Teeman ohjaavina ministeriöinä toimivat sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Avoinna oleva haku kohdistuu sosiaali- ja terveysministeriön toiminta-alaan ja sen aiheena on vanhemmuuden tuen ja vanhemmuustaitojen systemaattinen kehittäminen osana hyvinvointialueiden toimintaa ja monialaisia tuen ja palvelujen kokonaisuuksia.
Vanhemmuuden tuen ja vanhemmuustaitojen systemaattinen kehittäminen osana hyvinvointialueiden toimintaa ja monialaisia tuen ja palvelujen kokonaisuuksia
Haussa valittavien kehittämishankkeiden tavoitteena on kehittää vanhemmuuden ja perheiden tuen muotoja ja menetelmiä lapsiperheiden ja aikuisten sote-palveluissa sekä perheiden arkiympäristössä. Kehittämistyön tarkoituksena on löytää uusia ja monialaisia toimintamalleja, jotka vastaavat monenlaisten perheiden erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Tavoitteena on myös edistää perheiden arjen toimintakykyä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Hakuilmoituksen painopisteissä korostuu kokonaisvaltainen ja systemaattinen lähestymistapa, jossa huomioidaan esimerkiksi:
- Vanhempien ja perheiden asiakaslähtöisen ja monialaisen tuen yhteiskehittäminen ja yhteensovittaminen.
- Lasten ja nuorten huomioon ottaminen huomioon osana aikuisten palveluja, kuten aikuissosiaalityö, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä kuntien työllisyyspalvelut.
- Vanhemmuuden tukeminen elämän muutos- ja kriisitilanteissa.
- Alueellisen eriarvoisuuden ehkäisy ja vertaistuen vahvistaminen erilaisissa arkiympäristöissä.
- Perheiden moninaisuus sekä sukupuolten tasa-arvon ja moninaisuuden kysymykset vanhemmuudessa.
Rahoitettavien hankkeiden lopullisina hyödynsaajina ovat haavoittuvassa asemassa olevat lapset, nuoret ja perheet. Hankkeiden kohderyhmänä ovat kuitenkin heille palveluja ja hoitoa tarjoavat ammattilaiset, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä perhekeskusverkostojen toimijat, hyvinvointialueet ja kunnat keskeisine yhteistyötahoineen.
Hämeen ELY-keskus järjestää hakuun liittyvän infon to 16.1.2025 klo 13-14. Hakemukset arvioidaan yleisten valintaperusteiden osalta. Lisäksi haun pisteytyksessä käytetään tarkentavaa valintaperustetta: Hanke kohdistuu valtakunnallisen teeman sisällöissä tunnistettuihin painotuksiin. Tämä tarkoittaa, että hankkeen tulee tukea vahvasti ainakin yhtä hakuilmoituksessa mainituista kehittämisalueista ja kehittää valtakunnallisesti merkittäviä ratkaisuja vanhemmuuden tuen kehittämiseen, tai tuottaa erityistä lisäarvoa olemassa oleviin palveluihin tai toimintamalleihin. Lisäksi hankkeessa tulee olla kuvattuna tiivis yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa.
“On tärkeää muistaa, että rahoitettavien hankkeiden tulee olla valtakunnallisesti vaikuttavia. Valtakunnallisilla kehittämishankkeilla haetaan mahdollisimman laajoja vaikutuksia ja käytännössä se tarkoittaa, että toimintaa tulee olla useamman maakunnan alueella.”, Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Antti Hieta muistuttaa.
Lisätiedot, tarkemmat painopisteet ja valintaperusteet on julkaistu hakuilmoituksessa, johon pääset uutisen lopussa olevan infolaatikon linkistä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön toiminnanalaan liittyvää hakua suunnitellaan keväälle 2025.
Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio hakijoiden tukena
Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio tarjoaa rahoitusta hakeville tahoille tukea erityisesti osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon teemoissa sekä arvioinnin ja viestinnän suunnittelussa.
Koordinaatio järjesti hankehakijoille ensimmäisen hakutyöpajan 19.12. Tammikuussa ja helmikuussa on luvassa lisää hakutyöpajoja, joiden ilmoittautuminen on jo avattu. Etäyhteydellä toteutettavien, vuorovaikutteisten työpajojen aiheet mukailevat haun teemoja sekä tukevat hakijoita hankesuunnittelussa ja verkostoitumisessa.
“Olemme koordinaatiossa iloisia, että pääsemme jälleen tukemaan hakijoita kehittämishankkeiden suunnittelussa. Edellisessä haussa osallistujien kokemukset koordinaation tuesta olivat myönteisiä ja moni tukemistamme hankkeista sai rahoituksen”, Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaation hankepäällikkö Elina Weckström toteaa.
Työpajoihin osallistuvilla hakijoilla on mahdollisuus varata aikaa hankekohtaiseen sparraukseen. Lisätiedot työpajoista ja sparrauksista löydät koordinaation verkkosivuilta.