Hyppää sisältöön

Jotta jokainen voi tuntea kuuluvansa joukkoon – Kolme vinkkiä sukupuolitietoiseen hankeviestintään

Hankkeet viestivät monella eri tapaa ja parhaimmillaan onnistunut hankeviestintä lisää hankkeen vaikuttavuutta. Hankeviestintää voidaan tehdä kohderyhmien ja asiakkaiden tavoittamiseksi ja hankkeen toiminnasta kertomiseksi. Viestinnällä voidaan tavoitella uusia yhteistyökumppaneita tai pyrkiä sitouttamaan oma organisaatio hankkeen toimintaan. Keskeistä viestintä on hankkeille viimeistään siinä vaiheessa, kun on aika levittää ja juurruttaa hankkeen tuloksia.

Mutta miten viestinnällä voidaan vahvistaa toimintaan osallistuvien luottamusta ja parantaa hanketoiminnan laatua? Entä kuinka voidaan varmistaa, ettei viestintä sulje ketään ulos ja rajoita eri sukupuolta olevien tai eri ihmisryhmien osallistumista hankkeisiin?

Yksi keino on ottaa käyttöön sukupuolitietoinen viestintä. Se tarkoittaa viestinnän suunnittelua ja toteutusta siten, että sukupuoli ja sen kanssa risteävät erot, kuten ikä, alkuperä, toimintakyky ja seksuaalinen suuntautuminen huomioidaan kaikissa vaiheissa sekä viestinnän sisällöissä että sen käytännöissä. Seuraavien vinkkien avulla voit ottaa käyttöön sukupuolitietoisen viestinnän keinoja hankkeesi viestinnässä.

1. Pohdi, kenelle viestisi on suunnattu

Usein kuulee sanottavan, että hankkeen toimintaan voivat osallistua kaikki. Tällöin on tärkeää varmistaa, etteivät hankkeen viestit sulje ketään ulos. Huomioi kohderyhmäsi moninaisuus, jotta kaikki voivat kokea viestin koskevan heitä. Sukupuolitietoisessa viestinnässä se tarkoittaa sukupuolen ja muun moninaisuuden huomioimista hankeviestinnän sisällöissä ja käytännöissä.

Vältä luomasta mielikuvaa, että sukupuolia olisi vain kaksi. Jos viestisi on suunnattu kaikille sukupuolille, älä rajaa tekstiä vain naisiin ja miehiin. Vältä sanoja molemmat, kummatkin tai vastakkaiset sukupuolet ja puhu sen sijaan kaikista sukupuolista. Muista myös perheiden ja vanhemmuuden moninaisuus. Käytä sukupuolittuneiden käsitteiden sijaan esimerkiksi sanoja kumppani, puoliso, vanhempi tai kotiväki.

Viesti kunnioittavasti kaikista ihmisistä. Käytä tekstissä esiintyvien ihmisten omia määritelmiä itsestään ja sukupuolestaan. Voit myös kysyä, miten he haluavat tulla sukupuoleltaan kuvatuiksi. Kysy ihmiseltä, haluaako hän, että esimerkiksi hänen perhesuhteensa, vammansa, taustansa tai kansalaisuutensa tuodaan esille, ja mitä sanoja hän toivoo niistä käytettävän.

2. Vältä toistamasta eri sukupuoliin liitettyjä yleistyksiä ja oletuksia

Sukupuolitietoisuus tarkoittaa sukupuolinormien ja -stereotypioiden tunnistamista sekä niiden kriittistä arviointia. Tunnista näitä eri sukupuoliin ja ihmisryhmiin liitettyjä kaavamaisia yleistyksiä ja oletuksia sekä omassa ajattelussasi että yhteiskunnassa ja pyri rikkomaan niitä osana viestintää.

Ota käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimikkeet, kuten juristi, putkiasentaja ja esihenkilö. Vaikka mies-loppuiset ammattinimikkeet ovat käytössä sukupuolesta riippumatta, tulkitaan ne sukupuolineutraaleja vastineitaan useammin miehiä kuvaaviksi. Vältä myös nais-etuliitteen käyttöä silloin, kun mies-etuliitettäkään ei käytetä tai toisinpäin.

Sukupuolitietoisuus edellyttää perusteltuja valintoja ja pohdintaa siitä, onko sukupuolen esiintuominen sisällöissä perusteltua vai ei. Koska todellisuus ei ole aina sukupuolineutraali, voi neutraaliuden tavoittelu teksteissä jättää olennaista tietoa pois. Tieto sukupuolesta voikin olla joskus erittäin olennainen – toisinaan seksistinen, syrjivä tai turha. Pohdi sukupuolen esiintuomista tapauskohtaisesti hankkeesi viestinnässä.

THL:n kuva, jossa puhekuplissa vinkkejä sukupuolitietoiseen viestintään.

3. Käytä moninaisia kuvia

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja siksi myös hankeviestinnässä kannattaa panostaa kuvitukseen. Pohdi, mitä moninaisuus tarkoittaa hankkeesi ja sen aiheen kannalta. Valitse hankkeellesi kuvia, jotka aidosti edustavat ihmisiä ja ihmisryhmiä, joista olet kertomassa tai joita haluat tavoittaa.

Tuo kuvissa esiin moninaisuutta. Esimerkiksi kuva, jossa on joukko miehiä, ei kuvita tehokkaasti hanketta, joka tavoittelee toimintansa osallistujiksi eri sukupuolisia henkilöitä. Tee kuvissa näkyväksi myös perheiden ja vanhemmuuden moninaisuus.

Pura kuvissa sukupuoleen liitettyjä stereotypioita ja kuvaa sukupuolen ilmaisultaan moninaisia ihmisiä. Muista myös, että kuvat vähemmistöihin kuuluvista ihmisistä sopivat kuvittamaan kaikenlaisia tekstejä, eivätkä vain niitä, jotka kertovat vähemmistöistä.

Ota keinot käyttöön ja jaa kokemuksesi

Kokeile rohkeasti ja muista, että virheet ovat sallittuja ja niistä oppii. Jos viestisi loukkaa, pyydä anteeksi ja korjaa viestiäsi. Jaa onnistumiset, mokat ja oppimiskokemukset hankekollegojen kanssa, jotta osaaminen vahvistuu. Hyödynnä viestinnän tukena sukupuolitietoisen viestinnän työkaluja, käsittelemäsi aihepiirin sanastoja tai kysy neuvoa alan asiantuntijalta tai järjestöltä.

Osallisuuden koordinaatio -hankkeen hyrrän mallinen symboli.

Tekstin on kirjoittanut Sonja Soronen, joka toimii asiantuntijana Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatiossa (ESR+) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.