Kaipaatko tukea hankeidean kirkastamiseen, osallisuuden edistämiseen, verkostoitumiseen, viestintään tai vaikutusten arviointiin?
Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio tukee, tuo yhteen ja koordinoi hankkeita, joiden rahoitus liittyy Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) Uudistuva ja osaava Suomi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) -ohjelman erityistavoitteeseen 4.3 Yhdenvertaiseen osallisuuteen sekä valtakunnalliseen teemaan Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta.
Rahoitushaku ja ohjeet
Valtakunnallisen teeman ESR+-rahoitushaku on alkanut 21.3.2025 ja päättyy 6.6.2025. Pääset tutustumaan hakuilmoitukseen tämän linkin kautta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Hämeen ELY-keskuksen 28.3.2025 järjestämän hakuinfon diat sekä tilaisuuden jälkeen koostetun Q&A-paperin löydät Rakennerahastojen materiaalipankista osoitteesta www.rakannerahastot.fi/osallisuus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Hämeen ELY-keskus viestii tulevista hankehauista EU:n alue- ja rakennepolitiikan verkkopalvelussa osoitteessa www.rakennerahastot.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Löydät tietoa avoimista erityistavoitteen 4.3 rahoitushauista myös verkkosivuiltamme
Hakutyöpajat
Hakuaikana järjestettävien työpajojen tavoitteena on kehittää hankeideoita sekä hankkeiden konkreettisia sisältöjä erityisesti osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämisen näkökulmista. Koordinaation järjestämissä hakutyöpajoissa saat vinkkejä myös arviointisuunnitelman tekemiseen, vaikutusten arviointiin sekä ESR+ -hankkeen viestintään ja vaikuttamiseen liittyviin kysymyksiin.
Hakijoiden verkostoituminen
Koordinaatio tukee hakijoita verkostoitumisessa ja hankekumppanien löytämisessä. Valtakunnallisen teeman ESR+-rahoitushaun aikana on käytössä Padlet, joka auttaa hakijatahoja löytämään sopivia kumppaneita ryhmähankkeisiin. Haun kahdella painopisteellä on erilliset Padlet-alustat, joilla hakijat voivat vapaasti julkaista ilmoituksia ja kommentoida muiden ilmoituksia.
Lisäksi vuorovaikutteiset hakutyöpajat ja hankevalmennus tarjoavat mahdollisuuksia verkostoitua muiden toimijoiden kanssa ja jakaa ajatuksia haun teemoista.
Hankesparraukset
Hankesparraukset ovat ensisijaisesti työpajoihin osallistuneille hakijoille suunnattuja 45 minuutin mittaisia sparraustuokioita koordinaatiohankkeen asiantuntijoiden kanssa. Sparrauksessa on mahdollisuus pallotella ideoita ja ajatuksia omaan hankkeeseen liittyen. Sparraustuokioita pidetään seuraavista teemoista: osallisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo, hankkeen arvioinnin ja seurannan kehittäminen sekä viestinnän suunnittelu, mutta myös muita osallistujien toivomia aiheita voidaan käsitellä.
Koordinaation tukimateriaalit hankesuunnittelun tueksi
Tuki hankkeille -teemasivusto
Olemme koostaneet sivustolle Tuki hankkeille -kokonaisuuden. Eri otsikoiden alta löydät tietoa, vinkkejä sekä menetelmiä osallisuudesta ja yhteiskehittämisestä, yhdenvertaisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta, arvioinnista ja seurannasta sekä viestinnästä ja vaikuttamisesta. Jokaisen teeman alta löytyy laajasti materiaalia joita voit käyttää hankesuunnittelun aikana sekä hanketta toteutettaessa.
Hankesuunnittelun muistilista
Alta löydät Hankesuunnitelman muistilista -työkalun, jolla voit tarkastella hankeideaasi osallisuuden, sukupuolten tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, aiemman tiedon, kansallisten strategioiden, verkostojen ja valtakunnallisuuden sekä arvioinnin näkökulmasta. Hankesuunnitelmaa on tarkasteltava osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon, sekä näiden arvioinnin näkökulmista. Hankkeen on kytkeydyttävä kansallisiin strategioihin ja pohjauduttava aiempaan aiheesta olevaan tietoon. Hankkeen on toimittava valtakunnallisesti ja se on huomioitava hankekumppanuuksien ja verkostojen luomisessa.
Hankkeen vaikutusketju
Hankkeen vaikutusketju -työkalu auttaa sinua pohtimaan hankkeen tarvetta ja tavoitteita. Työkalun avulla voit pohtia hankkeen tai hankeidean käytettävissä olevia resursseja, tarvittavia toimenpiteitä, arviointia ja mittareita sekä tavoiteltavia tuloksia ja vaikutuksia.
Alla olevasta painikkeesta pääset PDF-tiedostolle. Olemme lisänneet tiedostolle koordinaatiohankkeemme esimerkiksi, joka voi auttaa työkalun käytössä ja omaan hankkeeseen soveltamisessa.
Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon huomiointi – apukysymyksiä ESR+ 4.3 LANUPE -hankkeiden suunnitteluun
Yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa (YHTA) hankesuunnittelussa koskevat apukysymykset tukevat horisontaalisten yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon periaatteiden huomioimista läpi hankesuunnitelman.
Pääset PDF-tiedostoon alla olevasta painikkeesta.
Osallisuuden huomiointi hankesuunnittelussa – muistilista yhteiskehittämisen tueksi ESR+ 4.3. LANUPE -hankkeissa
Osallisuuden huomiointi hankesuunnittelussa -muistilistan tarkoituksena on auttaa yhteiskehittämisen suunnittelua hankeideaa jalostaessa. Muistilistassa on jaoteltuna yhteiskehittäminen eri näkökulmiin hankkeen kannalta. Pääset PDF-tiedostoon alla olevasta painikkeesta.
ELY-keskuksen videot haun tueksi
ELY-keskuksen video ESR+ -rahoituksen yleisistä periaatteista:

ELY-Keskuksen video ESR+ -hankkeen suunnittelusta:

ELY-keskuksen video ESR+ -hankkeen toteutuksesta:

ELY-keskuksen video ESR+ -hankkeen viestinnästä:

ELY-keskuksen video hankehakemuksen käsittelyprosessista:
