Hoppa till innehåll

Samordningsprojektens internationella samarbete utvecklas 

Representanter för undervisnings- och kulturministeriet och NTM-centralerna som administrerar strukturfondsprojekten träffade projektchefer och sakkunniga vid samordningsprojekten underställda ministeriet den 4 september 2024. Temat för samarbetsmötet var internationellt samarbete. 

Ministeriet och NTM-centralerna ser i samordningsprojekten potential för att skapa goda tillvägagångssätt och samarbete i Norden och Europa. Det upplevs som viktigt att samordningsprojekten skapar modeller för internationellt samarbete och samordningsprojekten kan bidra med viktig information om ESF+-projekten för finansiärer och beslutsfattare. 

Vid mötet presenterade samordningsprojekten sina egna mål för det internationella arbetet och sin verksamhet. Arbetet inom samordningsprojekten är mångsidigt och har fokus på aktiv internationell verksamhet, även om arbetet med att skapa samarbetsnätverk och hitta samarbetssätt ännu delvis är i startgroparna. Inom samordningsprojekten har man identifierat viktiga internationella aktörer som arbetar med ESF+-finansiering samt bildat nätverk med nationella myndigheter som bedriver internationellt samarbete. 

Samordningsprojekten har kartlagt ESF+-projekt inom sina egna teman som genomförs i andra EU-medlemsländer, samlat information om internationell forskning och utveckling inom det egna området och deltagit i internationella forsknings- och utvecklingstillfällen. Samordningsprojekten har egna nationella och internationella publikationer och kommer även att utarbeta dessa i samarbete med projekten. I fortsättningen anses det vara viktigt att stödja projekten som omfattas av samordningsprojekten i deras insatser för att knyta internationella kontakter och sprida sina resultat på ett internationellt plan. 

Merja Niemi, konsultativ tjänsteman vid ministeriet, tackade samordningsprojekten för deras kartläggningsarbete och uppmuntrade dem att aktivt bidra till skapandet av internationella nätverk. Den information som sammanställts av samordningsprojekten är viktig för ministerierna och strukturfonderna och bidrar till att göra ESF+-finansieringen ännu mer effektiv.